Białka i peptydy – oferta rynkowa obejmuje grupę białek rekombinowanych lub ich fragmentów, a także białek posiadających aktywność biologiczną i enzymów, uzyskanych za pomocą metod inżynierii genetycznej, w wyniku ekspresji w komórkach prokariotycznych (np. E. coli), eukariotycznych (np. S. cerevisiae) lub na liniach komórek eukariotycznych. Oprócz białek oczyszczonych za pomocą metod chromatograficznych, do kategorii tej zaliczone zostały również nieoczyszczone lizaty komórek, charakteryzujące się specyficzną nadekspresją.
Białka rekombinowane to białka pozyskiwane z genów rekombinowanych. Genów, które są kodowane w systemie obsługującym ekspresję genów i translację informacyjnego RNA. Do produkcji białek rekombinowanych wykorzystuje się żywe komórki np: komórki drożdży i grzybów, ssaków, owadów oraz linie nowotworowe. Najczęściej jednak wykorzystuje się komórki prokariotyczne
Rodzaje:
– białka rekombinowane
– białka typu „Animal
free”
– białka o aktywności
biologicznej
– peptydy
– lizaty komórkowe
Kategorie:
– cytokiny, chemokiny,
czynniki wzrostu
– receptory i markery
powierzchniowe
– enzymy
– białka sygnałowe
– mikrobiologia i
wirusologia
– alergeny
Swoistość gatunkowa:
– człowiek (human)
– mysz (mouse)
– szczur (rat)
– świnka morska (guinea
pig, cavia)
– chomik (hamster)
– królik (rabbit)
– pies (dog)
– kot (cat)
– krowa (bovine)
– owca (sheep)
– koza (goat)
– koń (horse)
– osioł (donkey)
– kurczak (chicken)
– wirusy (virus)
– bakterie (bacteria)
– drożdże (yeast)
– glony (algae)
– rośliny (plants)
– inne
Sprawdzone metody użycia:
– Western blot
– ELISA, EIA, RIA
– neutralizacja/blokowanie
– hodowla komórkowa
Ta strona używa cookies tylko do zanimizowanych statystyk.